петък, 23 януари 2015 г.

Питка за сватба







Тесто за декорация: 160брашно,100 вода, 60гр нишесте., 2ч. л. сол. Трябва да се направи трърдо тесто, ако се наложи, добавете още брашно. Тя се слага, след като питката е втасала и намазана с жълтък. Декорацията след изпичане става трърда и хрупкава, може и да не се консумира, тя е за красота.

Тестото за питка е по желание. Може да е солено, сладко, постно. В случая е: 500гр. прясно мляко, около 1 кг брашно, пакетче масло, половин кубче мая, 1 ч.л. сол, 2-3 с.л.   захар. Така ще сладнее малко.

  Тестото се разделя на 9 топки. От всяка топка се откъсва по-малко парченце , което се разстила и с ролела се изрязва мрежичка. Топката се намазва с масло и се поръсва със сумам, ленено семе или мак (по желание). Слага се мрежичката отгоре и внимателно оформяте на топка, без да я мачкате. Когато питката е втасала, отгоре я намазвате с жълтък и подреждате декорацята.  Винаги в жълтъка добавям няколко капки вода или прясно мляко. Пека 45 мин. в студена фурна, без да я загрявам предварително, на 180градуса на първо ребро.
ФЕЙСБУК страницата ми, където може да видите всичките ми питки:
www.facebook.com/pages/%D0%9F%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D1%8A%D1%80/305541902980730


Няма коментари:

Публикуване на коментар